Tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban

Az elmúlt időszakban a koronavírussal összefüggő történésekre való tekintettel a megelőző intézkedések vonatkozásában egyeztetések zajlottak az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központtal.

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van.

Ennek értelmében a következőkre hívják fel a magyar állampolgárok figyelmét:

– A legfontosabb, hogy ne utazzanak fertőzött területre
– Amennyiben tanulócsoport vagy egyéni utazás céljából a tanuló / szülője koronavírussal fertőzött területről érkezik vissza, a koronavírus terjedésének megakadályozása, és a gyermek megfelelő ellátása érdekében kérjük, hogy a terület elhagyásától számított 14 napig fokozott figyelemmel kísérje az egészségi állapotukat. Ha valaki tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a lentebb megadott telefonszámok egyikét.
– Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.
– Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van.
– Az is fontos, hogy másokra is figyeljünk oda. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse a háziorvosát vagy hívja a zöldszámot.
– Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú, és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.

Ha mindezt betartjuk közösen, akkor már nagyon sokat tettünk a megelőzés érdekében.

A lezárt települések listájáról a Zöld számon – 06-80-277-455, vagy a 06-80-277-456, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni. www.nnk.gov.hu

(A Kormányzati Tájékoztatási Központ levele alapján)