Egy kiváló pedagógus emlékére

Deákné Oláh Marianna

Egy kiváló pedagógus emlékére

Egy év telt el azóta , amikor kaptuk a szörnyű hírt: szeretett kolleganőnk Deákné Oláh Marianna elhunyt.

Valamennyiünket sokkolt a hír. Először el sem hittük, hogy mindaz, ami történt – megtörténhetett. Nem volt elég a milliókat érintő szörnyű járvány miatt kialakult betegség, egy őrült, megbomlott elme elvette tőlünk azt az embert, aki egész életét a gyerekeknek, a tanításnak szentelte. Ő volt az a pedagógus, aki nem ismert lehetetlent, aki valóban hivatásának érezte a pedagógiai munkát, aki szeretettel, empátiával, figyelemmel, magas szakmai, módszertani  felkészültséggel egyengette tanítványai sorsát. Több volt ő, mint szaktanár. Gondos osztályfőnök, elismert szakember, kedves, együttműködő kollega. Határozottsága kiváló humorérzékkel párosult. Fáradságot nem ismerve tette a dolgát. Nem panaszkodott, a nehéz helyzetekben mindig a megoldást kereste.

A maga módján keresett és  talált kiutat minden problémás helyzetből..  Kreativ megoldásai, újító kezdeményezései, kiváló ötletei nyomán megszámlálhatatlanul sok, vonzó, érdekes program valósult meg. Tanítványait folyamatosan motiválta, biztatta, segítette. A hosszú évtizedek alatt számos versenyre készítette fel a gyerekeket, akik a különböző megmérettetéseken rangos  helyezéseket értek el. Eredményes tehetségfejlesztő tevékenysége elismeréseként 2021-ben postumus elnyerte a Nemzet Tehetségeiért  Bonus Bona Életmű  Díjat. Ezt a kitüntetést szeretett fia vehette át.

Nem csak a tantárgyai tanításában volt eredményes. Nem volt olyan területe az iskolai életnek, ahol nem képviseltette magát. Jó szervező és tervező készségét minden téren kamatoztatta. Az általa szervezett programok igazi élményt jelentettek az iskola minden tanulójának. Emlékezetesek az általa szervezett környezetvédelmi programok, az osztályainak szervezett kirándulások, a katasztrófavédelmi vetélkedők, és még számos egyéb esemény, rendezvény.

Nem csak az iskolai munkaközösséget fogta össze, hanem kiválóan együttműködött a kerületi munkaközösségekkel is. Tapasztalatait iskolánkon kívül is kamatoztatni tudta. Kollegái szélesebb körben is ismerték, tisztelték és munkáját maximálisan elismerték.

Kedves, szerény személyisége, finom humora, magas szintű szakmai felkészültsége, kiváló nevelő-oktató munkája példaértékű mindannyiunk számára. Halála mélyen megrázta nem csak az őt ismerő és szerető embereket, hanem az egész magyar társadalmat.

Generációkat tanított, generációknak mutatott utat, generációk gyászolják és emlékeznek rá hálával , szeretettel.

Emlékét örökre megőrizzük.

Kőszegi Árpád Jánosné

intézményvezető