Iskolai szociális segítő szolgáltatás

 

Tájékoztatás az iskolában nyújtott iskolai szociális segítő tevékenységről

Tisztelt Szülő/Gondviselő!

Iskolánkban ebben a tanévben is biztosítja az iskolai szociális segítő szolgáltatást az Egyesített Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa.

Milyen problémával lehet a szociális segítőhöz fordulni?

  • Iskolához köthető problémák esetén pl. szorongás, tanulási nehézségek, motiválatlanság, konfliktus az iskolatársakkal, konfliktus a pedagógusokkal, magatartási problémák.
  • Gyermeknevelési kérdésekben pl. önállótlanság, szófogadás kérdése, otthoni feladatok és leckeírás, szülő-gyermek viszonya konfliktusos.
  • Családon belüli problémák esetén pl. anyagi nehézségek, egészségügyi problémák, kapcsolati kérdések.

Miben és hogyan tud segíteni az iskolai szociális segítő?

  • Egyéni tanácsadással, segítő beszélgetéssel gyermekeknek, segítséget nyújt a probléma megoldásában. Célja a gyermekek támogatása a számukra nehézséget okozó élethelyzetek kezelésében.
  • Tanácsadással szülőknek a gyermeknevelés és a családi élet más problémát okozó területein. Óvodai vagy iskolai problémák kapcsán segíti a szülőket az enyhébb családi nehézségek kezelésében, elsődlegesen a gyermeknevelés nehézségeiben.
  • Részvétellel a szülő és a pedagógus közötti megbeszélésen: a szülő, a pedagógus, vagy mindketten kérhetik, hogy a szociális segítő legyen jelen a megbeszélésen.
  • Közvetítenek pedagógus-diák, szülő-gyermek, pedagógus-szülő kapcsolatban: a szociális segítő közvetítőként segíti a nehézséget okozó konfliktusok megbeszélését és rendezését.
  • Információt nyújt az elérhető szolgáltatásokról (pedagógiai, pszichés, szociális) jogokról, a szociális rendszer működéséről. Tájékoztat a szociális ellátásokról és intézményekről, valamint az ezekben szokásos eljárásokról és lehetőségekről. Segítséget nyújt az ügyintézésben pl. kapcsolatfelvételben, időpont egyeztetésben, nyomtatványok kitöltésében.
  • A probléma jellegétől függően javaslatot tesz a megfelelő intézménnyel való kapcsolatfelvételre, és segítséget nyújt a kapcsolat kialakításában.
  • Az óvodai és iskolai szociális segítő gyermekvédelmi jelzőrendszeri tag, ezért indokolt helyzetben delegálja a családot az illetékes család- és gyermekjóléti szolgálathoz.

 

Amennyiben nem kívánja, hogy az iskolai szociális segítő gyermekét egyéni, csoportos és közösségi tevékenységbe bevonja, kérjük töltse ki az alábbi nyilatkozatot

NYILATKOZAT

TÁJÉKOZTATÓ ANYAG

Iskolánk első féléve képekben meg tekínthető pdf formátumban az alábbi linkre kattintva.