Zenetanulás

„Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti őt a bajon.”

(Kodály Zoltán)

Kezdetek

Itt a „Bogáncsban” a 70-es évek elejétől van zeneoktatás. Farkas Edéné, Lili néni tanított itt zongorát. Nyugdíjba menetele után Lomikovszky Katalin tanította zenére a gyerekeket.
1990-ben kerültem a kerületbe, és akkor kezdtem el itt zongorát tanítani. Tíz gyereket „örököltem”, de hamar lettek jelentkezők. A következő évtől kezdve az Előképző órákat is én tanítom.
A szolfézs tanítás eredményeként, az iskolában a zeneoktatás hatalmasat fejlődött.

Napjainkban

Jelenleg kb.70 gyerek tanul zenét, balettet, képzőművészetet itt a Károly Róbert Iskolában.
Mostanra ebben az iskolában van (a Hubay Jenő Zeneiskola mellett), a kerületi iskolák közül a legnagyobb hangszerválasztási lehetőség!

Első osztálytól az előképző választását javasoljuk, mivel a zenetanulás minél korábbi kezdése
(egy a legutóbbi kutatások szerint) az agy két féltekéje között új idegpályákat épít ki.
A foglalkozásokon a zenetanulás alapjait sajátítják el a gyerekek játékos-táncos foglalkozásokon, és sokszor itt kötnek örök barátságot a zenével.
Azok a gyerekek is (akik nem tanulnak később hangszert) sokáig jó szívvel emlékeznek vissza ezekre a vidám órákra.
Hangszertanuláshoz elsőként az Előképző tanárnál kell jelentkezni, ahol egy egyszerű kis felvételi alapján kerülnek a gyerekek a csoportba,
mert mindig túljelentkezés van. A foglalkozások itt helyben, a tanulási időn kívül zajlanak, így nem kell a gyerekeket hozni-vinni.
Második osztálytól érdemes hangszert kezdeni, de esetenként persze van, aki együtt kezdi az előképző és a hangszeres tanulmányait.

Sok szeretettel várjuk a gyerekeket zenére!

Kautsky Rita
zongora és szolfézs tanár

„Amelyik otthonban zene szól, ott atya és fiú között szeretet honol, s ha a nép is zenél,harmónia uralkodik az emberek között.”

(Ősi kínai mondás)